UCLA Medical

UCLA Medical

THE PROJECT
UCLA MEDICAL
2020 Santa Monica Blvd
 
THE OWNER
UCLA MEDICAL
 
THE ARCHITECT
RACHLIN ARCHITECTS

THE OPPORTUNITY
UCLA Medical decided to expand their health care facilities in Santa Monica by creating a new 30,000 square foot multidisciplinary clinic including Cardiology, Endocrinology, Gastroenterology, Radiology and related disciplines. They chose a building at 2020 Santa Monica Boulevard in the center of the medical community. The suite would require replacement of the entire plumbing, electrical, heating and air conditioning systems.

THE CLIENT RELATIONSHIP
Having just completed the nearby UCLA Oncology suite, a similarly high-designed medical office,
Interscape was selected to construct the project.

THE CHALLENGES
The design concept was exceptionally challenging. The interior layout for walls, ceilings and even many of the finish materials was based on concentric arcs and radii arising from a point more than 100 feet outside the building. These curves and radius lines aligned all the elements of the construction - for example, slats in the wood ceiling had to plumb down to metal trim lines in the terrazzo floor. As there was no way the theoretical center point of the layout could be used, a survey team had to extrapolate all the curves and plot them on the floor before any work could commence.

As many of the materials were custom designed, such as the slatted wood ceiling, which had to conform to the same arcs, and whose slats had to align with the radii, much of the material could not be ordered until the final layout was blessed.

In addition to the radius layout pattern, embedded trim elements in wall and glass partitions were required to align horizontally with doors, windows, cabinets and all other architectural elements of the space.

THE SPECIFICS
The custom slatted wood ceiling was fabricated by a company in Florida. Although separated into many separate sections by the drywall and glass partitions, all the sections were visible from many angles, through openings and the glass partitions, so every slat had to align with the adjacent panels, continuing the illusion of arising from the theoretical center point. To accomplish this, templates had to be made for every section and shipped to Florida for execution.

In addition, pendant light fixtures penetrated the wood ceiling in many areas. To assure the alignment, each light fixture had to be plotted on the floor, then a laser was used to locate the exact location of the rough electrical box.

The ceiling in most of the public areas was open to the deck above with floating wood or drywall decorative ceiling elements suspended below. As the slab to structural beam height in the building was lower than average, we had to reinforce, and then cut holes in many beams to raise the plumbing, electrical and air conditioning ducts so they wouldn't conflict with the design elements.

A three color terrazzo flooring scheme was chosen for the public areas, with the color pattern and trim aligned with the radius layout and with the ceiling elements above. As the complete terrazzo process could take up to ten days in each area, bridges had to be constructed over the terrazzo work to allow the adjacent work to continue.

All the horizontal trims and architectural elements had to align, so there were as many as eight laser-levels in continuous use throughout the project.

The building had no freight elevator so most of the large material had to be delivered off-hours and xxx up an outside stair by teams of men.

There was no access for delivery of the new MRI machine. The only way it could enter the building was by removing a section of the window wall. However, the building also had "eyebrows" over the windows to a crane could not get close enough to the building for delivery. We finally devised a system of high rise forklifts. One forklift was mounted on top of a flatbed truck to get the necessary height.

Another forklift lifted the MRI from the delivery vehicle to the second forklift. The second lift them inched its way forward on the truck bed and inserted the 1,000 pound component through the window opening, with less the .75 inch to spare.

The radiology suite had standard lead shielding for all walls, the floor and the control booth.

All hot water lines were built with heat-trace taping to reduce lag time on hot water delivery and to reduce energy costs.

A nurse call system was installed for each practice area and for communication throughout the facility.

Decorative slanted walls were installed in various areas with recess niches and accent paint schemes.