5900 Wilshire

5900 Wilshire


PROJECT
5900 WILSHIRE,  LOS ANGELES
Main Lobby

OWNER
THE RATKOVICH COMPANY

ARCHITECT
JOHNSON FAIN

THE OPPORTUNITY
This was an opportunity to modernize a faded landmark building, turn it into an exciting, upscale gathering place, and restore its status as an appealing, vital location within its community. Designed by the renowned architecture firm Johnson Fain, this structure stands as a source of pride for everyone involved.

THE CLIENT RELATIONSHIP
Having already completed numerous projects with The Ratkovich Company, including 800 Wilshire in Los Angeles and 1000 Fremont in Alhambra, Interscape understood the client’s vision and their dedication to the aesthetic and functional excellence.

THE CHALLENGES
A working office building, 5900 remained open to the public throughout construction. Interscape was responsible for maintaining safe travel paths for the areas undergoing renovation.

Removal of eight load bearing columns revealed unknown and unpredictable underlying conditions that Interscape had to deal with within the schedule and scope of the project.

Picking up and maintaining working relationships with subcontractors we had not worked with before presented challenges regarding control and negotiation.

Interscape addressed these challenges by working closely with the architects and engineers to develop alternatives to some of the originally specified details. Some of the design included proprietary systems and associated specialty contractors. On other details we worked with the architects and engineers to find alternate, more cost effective solutions.

Because of lead time and complex installation of the curtain walls, the construction schedule required an unusual amount of adjustment and refinement in order to meet commitment dates.

THE SPECIFICS
The centerpiece of the project was expansion of the main floor lobby and remodeling at the mezzanine level. Interscape delivered this project from concept to completion in approximately 18 months including multiple sessions of value engineering.

The work required:

• Asbestos abatement
• Removal of (eight) bearing columns from the north side of the building
• New GFRC custom designed ceilings
• New curtain walls at the north, east and west elevations
• Unique leather padded wall panels
• Pulp Studio art glass
• Stainless steel  details and accents
• A new Walnut security desk with bronze details and integrated security electronics
• New HVAC systems
• New recessed and accent lighting
• Refinishing of the existing slate stone elevator lobby
• Paint, carpet and life safety upgrades
• Structural steel and concrete work